2011. február 28., hétfő

MASSZÁZS HATÁSAI III. Testünk egysége



A TÁVOLHATÁSOKÓL

A test bizonyos területén masszázzsal kiváltott ingerek hatásaként a szervezet távolabbi részén is változások következnek be. A távolhatásokhoz tartoznak azok a működésbeli változások is, amik a test egyik felének kezelése során az ellenoldalon létrejönnek (pl. begipszelt végtag csontjában és izomzatában kedvező hatást lehet elérni az ellenkező oldali egészséges végtag masszírozása esetén).

A szegmentmasszázs a szervezetet egységes egésznek tekinti, ami feltételezi azt, hogy egy-egy terület masszázs-kezelése a kezelés helyén kívül reflexes úton létrejövő távolhatásokat is létrehoz. A bőr és a bőr alatti kötőszövet ingerlése a hozzátartozó szelvény egyéb képleteiben funkcióváltozáshoz vezet. Belsőszervi megbetegedés esetén a belső szervvel szegmentálisan kapcsolatban lévő bőrterületen keringési zavarok, fájdalom, a bőr alatti kötőszövetben vizenyő mutatható ki.


A kötőszöveti masszázs során bőr alatti kötőszövet állományának befolyásolásával (csomósodások csökkentése) olyan folyamatokat indíthatunk el, melyek a belső szervek kórosan megváltozott működését javíthatják és a szervezet eltolódott vegetatív tónusát normalizálhatják.

A csonthártya kezelés során a csonthártya közvetlen nyomásával annak idegvégződései ingerületbe kerülnek és ennek kapcsán részben a csontok működésében, részben pedig reflexes úton egyes távol eső szervekben változások jönnek létre. A távoli reflexhatások befolyással vannak a szervek vérellátására, tónusára és a belekben lévő perisztaltikus mozgásra.

A szervezet egyes életfolyamataira gyakorolt hatások egyszerre következnek be, s közben egymással is kapcsolatba kerülnek, egymásra is hatnak. Alapvető a vérkeringés megváltozása. A keringés fokozódása mellett változik az anyagcsere, a testhőmérséklet, a légzés, fokozódik a vizeletelválasztás.  A masszázs hatással van az idegrendszerre is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése