2011. február 21., hétfő

MASSZÁZS HATÁSAI

(Ezt a témát ígértem következő bejegyzésnek, lassan születik, mert most egészen más téma foglalkoztat. Ez bizony tananyag, be is tartom az ígéretemet, most írok, kicsit bővebben és saját nézőpontokat is beleszőve a tanultakba a masszázs hatásairól. így bővebb lesz és több részből fog összeállni, hiszen valóban  fontos, hogy tudjuk milyen hatások érnek masszázs közben. Ami pedig nagyon elgondolkodtat, arról ezek után.)

A KEZDETEK
A magzat számára az édesanya védelmező, meleg teste az a közeg, mely fejlődésének és biztonságérzetének melegágya. Ezért a felvilágosultabb születési irányzatok az édesanyát és csecsemőjét együtt hagyják. Fontos, hogy az érintés a születéssel ne vesszen el, csak átalakuljon konkrét, bőrön keresztüli érintkezéssé. A mama közvetlenül a születés után elkezdi simogatni babáját. Nem kell még intenzív és direkt masszírozásra gondolni, elég, ha átsimítjuk a baba teljes testét. Mindez legtöbbször ösztönösen alakul, ahogyan anyává válik a kismama.
Az, ha a mama öltözteti, fürdeti, eteti stb. a babáját, az említett cselekvések során alkalmazott érintések a szükségből táplálkoznak és nem a baba-mama kapcsolat megerősítését célozzák, mégis biztonságot, megnyugvást, vigaszt adnak.


Azt gondolom, minden igazi szeretettel, elfogadással, odafordulással tett érintés jótékony hatású, nem szükségesek a tanult és speciális masszázsfogások a mindennapokban.
Még a legegyszerűbb masszázs is megnyugtató, feszültségoldó hatású, általa érezzük, hogy szeretnek, óvnak bennünket, elősegíti az egymáshoz tartozás érzését, biztonságot ad. A simogatás természetes gesztus, akik ezt nem kapják meg, hajlamosak lesznek depresszióra, agresszióra.
Azokban a családokban, ahol nem takarékoskodnak a simogatással, a testi érintéssel, a gyermekek egészségesebbek, a fájdalom iránt kevésbé érzékenyek és fertőzésekkel szemben ellenállóbbak lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése