2011. február 25., péntek

MASSZÁZS HATÁSAI II. Mi minden történik testünkben masszázs közben


MASSZÁZS ÉLETTANI HATÁSAI
A masszázs gyakorlata napjainkban egyre differenciáltabbá válik. A tudomány fejlődését követve, ám alapjait megtartva ez a terápia is egyre változik. A masszázs eljárásokat két fő csoportra oszthatjuk, az ázsiai és az európai stílusra, melyeknek vannak találkozási pontjaik, de hagyományos filozófiájuk különböző.
Nézzük most az orvostudomány által is elfogadott és bizonyított hatásokat:
A teljes test masszázsa következtében a szervezetben sokrétű és egymással összefüggő élettani változások jönnek létre.
A BŐRBEN vérbőség keletkezik, közben emelkedik annak hőmérséklet. A fogások hatására értágító hatású anyagok termelődnek, így a vérkeringés élénkebbé válik, ez hozzájárul a sejtek fokozott anyagcseréjéhez, a szövetek jobb táplálásához. Meggyorsul a bőr felületén levő elhalt hámsejtek leválása és közben fokozódik a mélyebben fekvő fiatalabb hámsejtek növekedése. A masszázzsal járó mechanikai hatások hozzájárulnak a bőr természetes rugalmasságának megőrzéséhez, a sorvadás csökkentéséhez, tónusának növekedéséhez.
A vér és nyirokkeringés fokozódására meggyorsul a különféle lerakódások felszívódása, csökken a lerakódott zsír mennyisége, megszűnnek a bőr alatti kötőszövetben lévő feszülések, letapadások, hegesedések.


Az IZOMZAT masszázsa során annak vérellátása oly módon javul, hogy olyan kapillárisok is megnyílnak, amelyek nyugalomban vannak, így a fáradsági anyagcseretermékek, salakanyagok könnyebben eltávoznak, az izomzat könnyebben és gyorsabban kipiheni magát. Sőt masszázzsal előkezelt izomzat teljesítőképessége növekszik, az izommunka gyorsabb és kitartóbb lesz (rendszeres masszázs után a sportolók teljesítménye 30%-al is növekedhet).
Megfelelően kezelt fájdalmas izomcsomók, kontratúrák oldódnak, sasztikus izmok fellazulnak, petyhüdtek erősödnek.



(Folytatás következik)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése